Reanimatieleren.nl

Alles over Reanimatie en AED cursussen in Breda en omgeving!

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Alles Uitvouwen Alles Inklappen
 • Waar staat AED voor?

  AED staat voor Automatische Externe Defibrillator.
 • Wat is een AED?

  Een AED is een apparaat waarmee men een elektrische schok aan het hart kan toedienen, wanneer er sprake is van levensbedreigende hartritmestoornissen. Een ingebouwde computer analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of het noodzakelijk is een stroomstoot toe te dienen. Het apparaat geeft u via een ingebouwde computerstem opdracht om een stroomstoot toe te dienen of te starten met hartmassage en mond op mondbeademing. In een ingebouwd display kan men de gesproken opdracht ook aflezen. De AED leidt u op een veilige wijze door de reanimatie heen tot professionele hulpverleners het van u overnemen.
 • Hoe werkt een AED?

  Nadat u twee zelfklevende elektroden op de borst van het slachtoffer heeft aangebracht begint de AED met een automatische analyse van het hartritme. Wanneer en sprake is van ventrikelfibrillatie zal de AED opdracht geven tot het toedienen van een stroomstoot door het hart. De stroom wordt aan het hart afgegeven via de zelfklevende elektroden.
 • Waarom is de aanwezigheid van een AED binnen mijn bedrijf noodzakelijk?

  Door vroegtijdig (binnen vier minuten) het hart te defibrilleren vergroot u de kans op overleven tot 70 %! Iedere minuut dat er gewacht wordt met defibrillatie neemt de overlevingskans met 10 tot 12 % af! En omdat de ambulance niet altijd binnen 10 minuten ter plaatse kan zijn, is het van levensbelang dat een automatische defibrillator voor handen is. U kunt het leven van uw collega, partner of familie er mee redden!
 • Mag iedereen zo maar een AED gebruiken?

  Ja, na een korte training bent u als “leek” bevoegd om defibrillatie toe te passen. Vroeger was het zo dat alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator mochten bedienen. De AED is een automatische defibrillator die gemaakt is voor gebruik door (bijna) leken. Meerdere internationale onderzoeken hebben uitgewezen dat het vroegtijdig toepassen van defibrillatie daadwerkelijk tot een enorme toename van het overlevingspercentage leidt, wanneer iemand een hartstilstand heeft. Dit heeft er toe geleid dat steeds meer bedrijven en openbare ruimten voorzien worden van een AED. Het maakt niet uit wie de defibrillatie toepast. Het gaat er om dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Na een korte training bent u als "leek" bevoegd om defibrillatie toe te passen.
 • Wat is het belang van een AED wanneer iemand een circulatiestilstand heeft?

  Wanneer iemand een circulatiestilstand heeft, bijvoorbeeld als gevolg van een hartinfarct dan zal de oorzaak van de circulatiestilstand in meer dan 90 % van de gevallen het gevolg zijn van een totale chaos in de elektrische snelweg van het hart. Eigenlijk is er geen sprake van een echte hartstilstand. Het hart staat namelijk niet stil maar trilt in een chaotisch patroon en knijpt daarbij niet meer samen. Dit trillen van het hart wordt ook wel ventrikelfibrillatie (trillen van de hartkamers) genoemd. Door het toepassen van hartmassage en mond op mond beademing voorziet u de hersenen van zuurstof. U kunt de ventrikelfibrillatie hier echter niet mee opheffen. De enige doeltreffende manier om de ventrikelfibrillatie op te heffen is het vroegtijdig defibrilleren van het hart. door het hart te defibrilleren heft u de heersende chaos op waarna het hart weer op de normale wijze kan gaan kloppen. Naarmate men langer wacht met defibrillatie, zal het hart minder gevoelig worden voor defibrillatie en zal de overlevingskans sterk afnemen.
  Figuur 1 Overleving en het tijdstip van defibrillatie bij circulatiestilstand. De curve geeft aan hoe de kans op overleving daalt naarmate de eerste defibrillatieschok later wordt gegeven. De dungetrokken curves tonen hoe de overleving kan worden verbeterd door tijdig begonnen hartmassage (BLS). Als de hartmassage (BLS) pas later begint, bijvoorbeeld na vier minuten (zoals in de onderste dungetrokken curve is aangegeven), is er sprake van effectverlies.
 • Hoe herken ik een hartinfarct?

  De meest voorkomende klachten bij een hartinfarct
  Een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst:
  - die kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek
  - die ook in rust langer dan 5 minuten duurt
  - die kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken

  Vrouwen hebben daarnaast vaker dan mannen een of meer van de volgende klachten:
  - pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug, tussen de schouderbladen
  - kortademigheid
  - extreme moeheid
  - duizeligheid
  - onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
  - misselijkheid, braken

  De klachten kunnen verschillen per persoon. Ze kunnen heel plotseling of heel geleidelijk ontstaan.

  Bel direct 112 of de huisarts als hartklachten ook in rust langer duren dan 5 minuten
  - blijf kalm
  - laat patiënt rustig zitten of liggen

  Een snelle opname in het Ziekenhuis is belangrijk, omdat de behandeling dan eerder start en de kans op herstel groter is.

  Ambulancezorgverleners kunnen direct de juiste hulp verlenen.
  Ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis.

  Bron: Nederlandse Hartstichting
 • Ben ik verplicht om de herhaalcursus te volgen?

  U bent dit natuurlijk niet verplicht. Wel bent u het verplicht als u het door u behaalde diploma geldig wilt houden en u blijft dan op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
 • Mag ik reanimeren bij iemand met een pacemaker?

  Ja, dit mag. U kunt het doorgaans niet weten en als u het weet mag u gewoon reanimeren.
 • Herken een beroerte?

  Je hoeft slechts "3" stappen te onthouden. 

  Lees en leer!  

  Soms zijn symptomen van een beroerte moeilijk te identificeren. Door het gemis aan opmerkzaamheid loopt het bijna altijd uit op een ramp.
  Het slachtoffer van een beroerte kan ernstige letsels overhouden als de mensen bij wie hij is, de symptomen niet tijdig herkennen.

  Dokters zeggen dat een omstaander een aanval kan herkennen door het stellen van drie simpele vragen:

  G * Vraag de persoon om te Glimlachen (de mondhoeken moeten beide tegelijk omhoog gaan!).
  A * Vraag de Armen allebei op te steken (ze moeten beide gelijktijdig en met dezelfde moeite    omhoog gaan).  
  S * Vraag de persoon om te Spreken, om een Simpel zinnetje te zeggen (Samenhangend, bijv:    "Het is zonnig vandaag” en er mag geen gebrabbel tussen zijn).                                   

  NB: een ander teken van een beroerte is het verlies van besturing van de tong:
  Vraag de persoon om zijn tong uit te steken! Als de tong scheef trekt naar de ene of andere kant, is dat ook een teken van een beroerte! Als u vraagt de beide handen naar voren te steken en dan met de wijsvinger het puntje van de neus aan te tikken, u zult bemerken dat dit niet lukt.

  Als hij of zij moeite heeft met een of meer van deze taken, bel dan onmiddellijk een noodnummer 112 en beschrijf de symptomen aan de telefonist.

  Benadruk dat grote haast geboden is!  

  Een cardioloog beweerde, dat als iedereen minstens tien andere mensen hiervan op de hoogte kan brengen, er zeker een leven gered kan worden.
  Dat probeer ik dus hierbij!
 • HartslagNu... Wat is dit en hoe werkt het?

  HartslagNu (burgerhulpverlening) is een uniek systeem in onze wereld waar mensen elkaar kunnen helpen bij een hartstilstand nog voordat de ambulance er is.
  Als u een reanimatie/AED diploma bezit kunt u via www.hartslagnu.nl uzelf aanmelden. U gaat naar de website en klikt op aanmelden, u volgt dan de aanwijzigingen en klaar bent u. Mensen die een herhaalcursus hebben gevolgd dienen dit ook op deze site aan te passen, zodat de gegevens up to date blijven. (Heeft u de cursus via St. reanimatie AED onderwijs Breda e.o. gevolgd dan geeft u dit aan en hoeft u geen diplomanummer in te vullen, het aanklikken van deze cursus organisatie is dan voldoende)
  Mocht er een reanimatie in uw directe omgeving plaatsvinden zal het alarmnummer 112 direct een melding maken via uw mobile nummer om u te vragen naar het adres te gaan waar het slachtoffer zich bevind, ook zullen er mensen worden verzocht eerst een AED te halen en daarmee naar het slachtoffer te gaan, zodat er binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd kan  worden..... hierdoor is de kan heel groot dat u een mensen leven kunt redden.
  U beheert via www.hartslagnu.nl uw eigen gegevens, u kunt zelf inloggen met uw 06 nummer en wachtwoord wat u zelf aanmaakt. Bent u het vergeten dan kunt u dit hier ook weer opvragen.
  Heeft u vragen, ga naar de website of neem contact op met uw cursusorganisatie, deze zullen u graag helpen.
  Bij problemen met inloggen kunt u ook de uitgebreide uitleg op de site raadplegen.

  Dit alles onder een het motto: Was alles maar zo simpel in het leven!!!
 • HartslagNu, burgerhulpverlening, aanmelden?

  U dient Uzelf te  aan te melden via Hartslagnu , druk op deze link en volg de aanwijzigingen. Komt u er niet uit, neem contact met ons op, wij helpen u graag.

  Uit oogpunt van  privacy mogen wij dit niet voor u doen, u beheert zelf uw gegevens.
 • Geldigheid Diploma?

  Vaak krijgen wij de vraag : "Hoelang is een diploma nu geldig ?" Geen rare vraag omdat op de nieuwe diploma's staat dat dit 2 jaren geldig is. Dit is zeer verwarrend, maar het AED gedeelte is twee jaren geldig en het reanimatie gedeelte dient jaarlijks herhaald te worden (richtlijnen Nederlande Reanimatie Raad). Dat dit verwarring schept begrijpen we, maar daar we de reanimatie cursus niet los kunnen  zien van de AED cursus dient er jaarlijks herhaald te worden.

  De mensen die zich aangemeld hebben bij de burgerhulpverlening dienen de verlenning zelf aan te passen, dit kan heel simpel door te gaan naar de site Hartslagnu en dan aan te klikken op "ik heb al een account".
  U logt vervolgens in met uw 06 nummer en het wachtwoord wat u zelf heeft ingesteld en u wijzigt de geldigheidsdatum met een jaar.
  Voor hen die nog niet zijn aangemeld: zie aanmelden. Doen hoor!..Is ons advies.
 • Verlenging bij HartslagNu?

  Regelmatig krijg ik de vraag "Wat te doen als ik een bericht krijg dat mijn inschrijving verlengd moet worden?"
  Zie hierover onder Aanmelden HartslagNu
 • Uitnodiging ontvangen, maar u kunt die dag niet?

  Uitnodiging ontvangen van ons, maar u kunt op die dag niet of het komt niet zo goed uit wegens verjaardag, ziekte of iets anders ? Wilt u zich dan a.u.b. even afmelden via ons contactformulier!
  Op die manier kunnen wij evt. andere mensen inplannen die nog graag op die datum mee willen doen. Daarnaast plannen wij afhankelijk van het aantal verzonden uitnodigingen onze instructeurs en de benodigde ruimten in.
  Het zou uiteraard niet nodig moeten zijn om dit te moeten melden, maar helaas merken wij dat veel mensen niet komen opdagen, want uiteraard erg jammer is.
  In uw afmelding kunt u evt. gelijk 1 of meerdere data opgeven waarop u wel zou kunnen (het schema kunt u ook vinden op deze website); wij plannen u dan opnieuw in en u ontvangt een nieuwe uitnodiging.
 • Hoe ziet een pacemaker eruit?

  Vaak vragen cursisten hoe een pacemaker eruit ziet en hoe groot. Op de foto hieronder een pacemaker en een autosleutel om de grootte te vergelijken.


  peacemaker