Reanimatieleren.nl

Alles over Reanimatie en AED cursussen in Breda en omgeving!

Niet, of wel, of toch niet?

Dit is een nieuwsbericht met dubbele inhoud om jullie op de hoogte te brengen van de volgende onderwerpen:

  • Status van de reanimatiecursussen
  • Actuele richtlijnen bij een reanimatie

Dit alles natuurlijk in het licht van de voortdurende Corona-pandemie.

Stand van zaken rond cursussen

Op dit moment geven wij geen cursussen. Aanvankelijk zijn wij met de nodige veiligheidsmaatregelen begin september gestart met twee cursusavonden op Somerweide. Het waren twee succesvolle avonden, waarbij we in totaal 14 cursisten hebben opgeleid. Iedereen met een eigen pop en AED en met de voorgeschreven afstand tot elkaar. We hebben daarmee de basis gelegd voor de manier waarop wij de cursus kunnen verzorgen, op een manier waarmee besmettingsrisico's zoveel mogelijk beperkt zijn.
Toch ligt deze vorm van cursus geven nu weer op de plank. Door de groei van het aantal Corona-besmettingen in de afgelopen weken, nemen wij het zekere voor het onzekere: de cursussen liggen weer stil totdat er echt een structurele verbetering in de omstandigheden is.
Wij vinden dit enorm jammer, maar veiligheid van onze instructeurs en cursisten blijft voorop staan.

Er staan nog veel mensen op de wachtlijst, die zich al eerder aanmeldden voor de cursussen. Zodra we weer "groen licht" hebben om te starten, brengen wij iedereen op de hoogte.

 

Covid 19-richtlijnen reanimatie

Ter voorkoming van besmettingen met het Coronavirus bij een reanimatie is per heden de richtlijn van kracht dat er bij een reanimatie geen ademhalingscontrole en geen beademing wordt toegepast.

De controle van de ademhaling doen we alleen door op afstand te kijken naar de borstkast van het slachtoffer. Constateer je op die manier geen ademhaling, dan dek je neus en mond van het slachtoffer af (met een doek) en start je borstcompressies. De AED kan op een normale wijze worden ingezet.
De meldkamer ambulancezorg volgt natuurlijk ook deze richtlijn en zal hulpverleners op die basis ondersteunen.

Ook deze maatregel geldt tot het moment dat de virusbesmettingen onder controle zijn.